Van de slag met peper Stan (Deel 23)

Hoe een darmonderzoek aanleiding is voor een productonderzoek.

Wie al eens een darmonderzoek heeft ondergaan weet dat bij de voorbereiding van dit onderzoek de darmen volledig moeten leeggemaakt worden. Hiervoor moet je een vat van 5 liter (ik herhaal vijf! Liter) water leegdrinken tot de stoelgang transparant is. Excuseer voor de plat komische enigszins boertige druk op jullie fijnzinnige verbeelding. Het grijze goedje dat na enkele glazen weerzin opwekt waardoor het drinken een marteling wordt zou wel eens magnesiumsulfaat kunnen zijn want het is een van de mogelijke laxeermiddelen die worden voorgeschreven als voorbereiding op een darmonderzoek.
En laat deze, door mij gehate, bocht nu juist een wondermiddel zijn in de paprika- en tomatenkweek.
Magnesiumsulfaat ook bitterzout, Epsonzout of Engels zout genoemd is een natuurlijke mineraalverbinding van magnesium en sulfaat. Het heeft een veelzijdige gezonde werking op het lichaam. Wie hier meer over wil weten, lees alle voordelen van Epsomzout, via deze link in een zeer interessante artikel.
Wat voor ons nu boeiend is, is het gebruik van magnesiumsulfaat in de tuin.
Wie, net als ik, liever in het scheikunde lokaal vertoefde dan in de franse les zijn spreekwoordelijke broek zat te verslijten, zal weten dat magnesiumsulfaat kan bereid worden door reactie van magnesiumoxide met zwavelzuur.
Zwavelzuur en salpeterzuur hebben altijd al tot mijn verbeelding gesproken. De formules zijn voor mij een beetje magisch. Geef toe ‘H2SO4’ daar word je toch lyrisch van. Enfin.. je mengt het magnesiumoxide (MgO) bij het zwavelzuur, wat husselen en zo bekom je Mg SO4 en wat water.
Als je droog poeder wil gooi dan de H2O snel weg. Of doe zoals ik. Koop een zak kant-en-klaar magnesiumsulfaatpoeder bij de betere tuinzaak.
Maar wat heeft dat met paprika en tomaten te maken? Wel, dat ga ik nu te berde brengen.
De professionele telers zijn unaniem in hun beoordeling van dit ‘wondermiddel’
Epsomzout is erg voedzaam voor de moestuin en dan voornamelijk voor tomaten, paprika’s en pepers. Het helpt de zaden te kiemen. Ook de ontwikkeling van het wortelgestel en het aanmaken van de celwanden gaat beter dankzij dit bitterzout. Het zou ook de productie verhogen.
Dus ga ik op zoek naar de oorsprong: Wat is Epsom zout?
Epsom zout, ook wel bekend als magnesiumsulfaat, zou in de 17e eeuw ontdekt zijn in de stad Epsom in Surrey. Het goedje werd daar op natuurlijke wijze uit het water gehaald. De mensen die het gebruikten, wisten niet precies wat de exacte werking was, maar ze begrepen wel dat het goed was voor de gezondheid van mens, dier en plant. De populariteit van het Epsomzout sloeg in die tijd ook over naar de rest van Europa. Dat het zout hoge concentraties van magnesium bevat, werd pas aan het begin van de 19e eeuw ontdekt.
Het heeft dan nog een paar honderd jaar geduurd voor men begon te beseffen dat daar een lucratief handeltje in zat. Als het goed is voor alles zal het ook wel verkopen zeker!
Eerst even een klein productonderzoekje.
– Verschil tussen magnesiumsulfaat en magnesiumsulfaat ? Geen
– Verschil tussen magnesiumsulfaat en gezuiverd magnesiumsulfaat ? Noppes
– Verschil tussen magnesiumsulfaat en gearomatiseerd magnesiumsulfaat met kruiden? Bingo kassa kassa!!
Dan een klein marktonderzoekje.
A) 25 kilo magnesiumsulfaat onder de naam Epsomzout in bulk te koop.
Kostprijs 1,4 euro/kilo
Productbeschrijving: Meststof voor de tuin kan ook in voetbad gebruikt worden. (gekocht bij moestuinweetjes.be)
B) 500 gram magnesiumsulfaat onder de naam GUT met wilde kruiden uit de Noordzee duinen.
Kostprijs 32 Euro/kilo (te koop bij Bol.com)
Productbeschrijving: Luxueus en botanisch badzout. Gemaakt met wilde kruiden uit de Noordzee duinen. ?

Glanzende schelpen en glinsterende kralen
ze zijn waard wat de zot ervoor wil betalen

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Allemaal eco! via sociale media...

Meest bekeken

Krijg updates

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

Geen spam, enkel meldingen over nieuwe blogs en updates.

Categorieën

Gelijkaardige posts

Related Posts