Van de slag met peper Stan (Deel 19)

Hoe het ganse huis gevuld wordt met plaatsgebrek.

De grote verhuis van zaailingen is begonnen. We hebben in ons huis een aantal mogelijke zones waar zaaisels en zaailingen kunnen geplaatst worden: 2 slaapkamerramen en 2 dakvlakvensters. Allemaal zuid gericht en dus heel zonnig.
Op elk van de twee verwarmde kamers (dag 21°/ nacht 17°) hebben de plantjes ook een groeilamp ter hun beschikking. De zaailingen doen het daar zo goed dat ze in hun groei moeten afgeremd worden. Ik doe dit door de plantjes, wanneer ze 20 cm hoog zijn, over te planten naar een Ø13cm kweekpotje. Het wortelgestel ga ik dan zo diep mogelijk plaatsen er wel op lettende dat de lobbladeren steeds boven de grond blijven. Daarbij geef ik nog enkel langs onderaan water, zij het dan in heel beperkte mate. Dit om de wortels te dwingen om op zoek te gaan naar water in de onderste regionen. Hierdoor worden de wortels sterker en gaan ze zich meer vertakken.
Maar dit heeft een keerzijde … De plantjes stonden in 9cm potjes met hun 24 in een verzamelbak. Nu kunnen er nog maar 9 plantjes in hun 13cm potjes in dezelfde verzamelbak. Dus het aantal planten op de beschikbare ruimte is met 2/3 verminderd. Onder de dakvlakvensters is het nog te koud, dat is dus voorlopig geen optie.

Een uitzonderlijke oplossing biedt zich aan als gevolg van de Corona maatregels. In de woonkamer is er het zuidelijk gericht schuifraam dat uitgeeft op de tuin. Het is 3m breed en er kunnen 10 verzamelbakken geplaatst worden. En gezien er toch niemand in huis komt is dat een uitzonderlijke mogelijkheid. Mijn knuffelcontact is akkoord en zo kan geschieden. Alle bakken met 9cm potjes gaan naar de living en het overplanten naar 13cm potjes kan beginnen.
De details van het overplanten ga ik jullie besparen. Ik ga ook niet vertellen dat een met grond gevulde potje driemaal op de vloer is gedonderd. Gelukkig zat er nog geen plantje in.
En dat brengt mij rimpelloos bij het geknakte paprika plantje uit aflevering 17. Dat plantje heb ik toen gespalkt en het is nu één van de koplopers. Het plantje doet zo zijn best dat het zielig zou zijn om deze jeugdige paprikaplant, wegens zijn wat hoekig steeltje, alsdan nog de toegang tot de serre te ontzeggen.
Hiermee is het woord ‘serre’ gevallen en hiervan wil ik gebruikmaken om te zeggen dat de glazen kamer nog minstens een maand zal moeten wachten vooraleer ze logees zal krijgen. In afwachting zeef ik compost, verzorg de aardbeien, en leg ik rond de serre een bloemenperk aan, vooral met de bedoeling bijen aan te trekken.
Tegen de serre heb ik twee watertonnen van elk 300 liter geplaatst en naast de kruidentuin een schepton (bewust zonder kraantje) van 520 liter. Mijn watercapaciteit is nu 3300 liter. Met een gemiddelde neerslag van 70mm per maand in de zomer moet dat zeker voldoende zijn maar met een droge zomer zoals verleden jaar is het toch nog problematisch!!

Elk raam dat een straaltje zon kan vangen
voldoet aan de plantjes hun primair verlangen

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Allemaal eco! via sociale media...

Meest bekeken

Krijg updates

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

Geen spam, enkel meldingen over nieuwe blogs en updates.

Categorieën

Gelijkaardige posts

Related Posts