Van de slag met peper Stan (Deel 18)

Hoe blauw licht de slaap hindert maar de groei bevordert

Lichtmis en pannenkoeken.
Wat is de samenhang tussen Pannenkoeken en Lichtmis? Ik ben het voor jullie gaan opzoeken.
Lichtmis is een kerkelijke feestdag die de kerkgang van Maria, die Jezus haar eerstgeborene aan God opdraagt, herdenkt. De naam ‘Licht’ verwijst naar de kaarsen die in de herdenking mis heel talrijk aanwezig zijn. Bij ons noemden ze deze kerkgang de greizerkes-mis. Omdat in die mis alle in dat jaar gedoopte kinderen “geofferd” werden. Het gevolg was dat in die mis niet gepredikt werd omdat de pastoor onverstaanbaar was door het gebleit.
Pannenkoeken bakken. Deze week volop in de actualiteit. Wij, vrouw en ik, hadden de overmoedige inval om de familie uit te nodigen op een take-away pannenkoeken slag. Gevolg was drie uur bakken om een toren van 75 grote pannenkoeken te stapelen. Toevallig of niet maar over de beroemde kaarsenprocessie van Bordeaux, die uitgaat met Lichtmis, zegt men het volgende:
Het meest ontroerend is het alleluja, en wel het vers “puer autem senem regebat”.
De lettergreep “au2 wordt hier met 75 (vijfenzeventig) noten gezongen en geeft het schreien van het Jezuskind weer. Gregorianiek van het allerfijnste. Tot daar Wikipedia.
Enfin, 75 pannenkoeken dus. Amper genoeg om aan de enthousiaste vraag te voldoen. Ze waren lekker en licht en zeker niet mis.
Maar wat heeft Lichtmis dan met pannenkoeken te maken? Jaja… effekes geduld.
Wat nu volgt is mijn persoonlijke uitleg.
Toen Maria thuis kwam met Jezus was het al over de middag omdat Maria, na het buitenkomen uit de synagoge, nogal lang had staan babbelen met Simeon en Hanna. Wat bij Jozef een beetje mis ligt. Deze Jozef had intussen pannenkoeken gebakken maar die waren wat zwaar uitgevallen. Waarop Maria zou hebben gezegd, en dit heb ik ook maar van horen zeggen: “Ze zijn mislicht(in de latere eeuwen is dat verbasterd tot mislukt), mis licht in de betekenis van verkeerd gewicht. Zoals met veel woorden uit het Hebreeuws zijn die hier achterstevoren uitgesproken: Lichtmis dus. Vandaar….    

En zo zijn we naadloos aanbeland bij het thema van deze week namelijk: het licht. Licht is één van de belangrijkste aspecten bij groeien en bloeien.
 


Daglicht is een samenbundeling van kleuren die allemaal samen als wit licht worden waargenomen als het reflecteert op een materiaal. Het zichtbaar licht is langs de ene kant geflankeerd door het onzichtbare UV ultraviolet en langs de andere zijde door het
infrarood.

Zonlicht bestaat voor 5% uit UV licht, voor 50% uit zichtbaar licht en voor 45 % uit infrarood licht. Voor opgroeiende planten is vooral het blauwe licht belangrijk. Het rode licht is dan weer heel noodzakelijk voor het bloeien van planten. Omdat we in de donkere periode van het jaar aangewezen zijn op kunstlicht is het van primordiaal belang te weten waar de lamp brandt. Blauw licht zorgt dat er minder melatonine wordt aangemaakt en de alertheid verhoogt. Werken op een computer (LED scherm) voor het slapen gaan, maakt dat men zich minder slaperig voelt en beter geconcentreerd is. Dat gaat echter ten koste van de slaap.

Laat het ons alleen nog over de LED lampen hebben. De kwaliteit van een LED kweeklamp heeft vooral iets te maken met kleurenspectrum. Spreek bij het bepalen van de kracht niet meer over Lumen maar over PAR. Omdat Lumen vooral iets zegt over de hoeveelheid licht die wij met het menselijk oog kunnen waarnemen en veel minder over de hoeveelheid licht die een plant gebruikt voor groei of bloei, is Lumen niet meer zo’n goede indicator. PAR (Photosynthetically Active Radiation) echter is wél een goede indicator van de kracht van een kweeklamp, omdat PAR de hoeveelheid licht aangeeft die een plant gebruikt voor fotosynthese.

Aan mijn lichtinstallatie heb ik nog een lamp met blauw licht toegevoegd. Laat de plantjes nu maar gedijen.

In de volgende maand(en) zal hier nog weinig over te vertellen zijn.
De plantjes groeien, de plantjes bloeien!

Daarom laat peper Stan het een tijdje rusten. See you when i see you!

Het begint met kiemen en groeien
Verwelken komt dan na het bloeien

 

 

 

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Allemaal eco! via sociale media...

Meest bekeken

Krijg updates

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

Geen spam, enkel meldingen over nieuwe blogs en updates.

Categorieën

Gelijkaardige posts

Related Posts