Heksen, vroeger en nu

Boosaardige Heksen uit sprookjes of leuke heksen uit Disney films.
Fantasiefiguren die op bezems door de lucht vliegen en mensen kunnen veranderen in padden en salamanders zijn niet het onderwerp van dit ‘schrijfje’.
Evenmin de leuk ogende heksen in stijl “hocus pocus”of bewitched.

Ik wil het wel hebben over:

Heksen uit de middeleeuwen en renaissance.
Heksen zijn in de voorbije eeuwen lang met een negatief imago opgezadeld. Vooral in de renaissance werden ze vervolgd. Hekserij werd aanvankelijk gezien als het op bovennatuurlijke wijze uitroepen van kwaad over anderen. Er werd daar door de hogere klasse aan toegevoegd dat de heksen een pact met de duivel zouden gesloten hebben.
De meesten waren vrouwen, ouder dan 60, meestal arm, alleenstaand en machteloos. Onder hen bevonden zich veel natuurgenezers met kennis van farmaceutische plantkunde, vroedvrouwen, spirituele vorsers en alternatieve denkers.
Er werden geen eerlijke processen tegen hen gevoerd. Degenen die het immateriële pad bewandelden en een grote binding met de natuur aanvoelden werden gelabeld als zijnde kwaadaardig.
Marie De Bast uit Essenbeek stierf in 1610 op de Grote Markt van Halle op de brandstapel. Martha Van Wetteren stierf in 1684 als heks op de brandstapel in Belsele een vreselijke dood. Marichgen Ariaensdr, Schoonhoven 1591  was een kruidenvrouwtje dat als vermeende heks voor kwaadaardige toverij werd veroordeeld, waarna zij op de brandstapel eindigde. Zo werden tussen 1450 en 1750, in Europa, ongeveer 50.00 mensen ter dood gebracht. De aanklacht was meestal dat er verdachte overlijdens of gebeurtenissen zouden plaats gevonden hebben in de buurt van de zogenaamde “toverkol”.
De laatst gekende terechtstelling in de Nederlanden is die van Entgen Luyten op 9 oktober 1674, Limbricht.
De vraag die men zich nu kan stellen: hoeveel kennis van, en inzicht in, de natuur is niet verloren gegaan door het ter dood brengen van deze lieden. Hebben we het corona vaccin weggegooid voor we het nodig hadden? 

De nieuwe heksen.
Moderne hekserij wordt in huidige tijd meer geaccepteerd en hierdoor ook toegankelijker. Spijtig genoeg slaat de slinger in bepaalde middens dan weer te ver door langs tegenkant, zeker waar het fenomeen in een religieuze vorm gegoten wordt. Veel mensen zijn onwetend en laten zich meeslepen met/door de onzin die op bepaalde sociale media wordt verkondigd. Die onzin is vaak gebaseerd op oude mythes en afschrikmiddelen. Anderen spelen dan weer in op de menselijke hebzucht en de drang om zelf snel rijk te worden. Ze stellen wondermiddelen voor en kennen die objecten, zoals kristallen en stenen, magische krachten toe. In deze context kan ik het even hebben over Wicca.
Wicca (oud-engelse vertaling van mannelijke heks) is een min of meer georganiseerde vorm van hekserij. Dit betekent echter niet dat de begrippen wicca en hekserij hetzelfde zijn. Moderne wicca is behalve een natuurreligie vooral ook een ecologisch geïnspireerde filosofie. Wicca werd in 1954 gepopulariseerd door ene Gerald Gardner. Tot hier toe niets mis mee. Spijtig genoeg wordt hier ook weer gebruik gemaakt van deze filosofie om er bovennatuurlijke krachten, rituelen en toverij aan toe te voegen.
Moderne heksen, en deze zijn niet apodictisch vrouwelijk, voelen zich één met de natuur. Ze aanvaarden en zijn dankbaar voor wat de natuur hen te bieden heeft. Bedenk echter dat een cirkel trekken of een pentagram tekenen of uitvoeren van Ceremoniën of gekleed in lange gewaden samen dansen rond een namaak Stonehenge, weinig te maken hebben met moderne heksen (sorry David Dom). Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik ontken dat je baat kan hebben en rust kan vinden bij die rituelen en gezang en dans maar dan hoort het volgens mij meer thuis in de wereld van yoga en mindfullness.    
Respect voor de natuur en het samenleven ermee zijn wezenlijk onderdeel van de filosofie. Zuivere heksen, van nu, zien in dat alles één is: het pad waar je op loopt, de bomen in het bos, de maan en de sterren. De cellen in het lichaam zijn van hetzelfde materiaal als die van mensen, van dieren en van fruit. Alles is met elkaar verbonden en wij als mens maken daar onderdeel van uit. Het is logisch en zelfs wetenschappelijk bewezen. De natuur kan helen en genezen.
Klinkt dit allemaal raar? Dan deze kleine anekdote.
Onderzoek heeft kunnen aantonen dat tijd doorbrengen in de natuur (en dan vooral groene natuur) leidt tot een verminderen van stress, kwaadheid en agressie en tot een groter gevoel van welbehagen. Dit onderzoek toont ook aan dat het stress-reducerend effect van de natuur op de mens zo krachtig is dat het immuunsysteem erdoor wordt versterkt.
Een voorbeeld van een dergelijk onderzoek is dat van een Amerikaanse arts die van de verpleegsters hoorde dat patiënten die verbleven in kamer X precies sneller herstelden na een chirurgische ingreep dan patiënten in andere kamers. Hij was geïntrigeerd en stelde een onderzoeksprotocol op. Na een grondige statistische analyse van alle gegevens bleek dat het significant verschil tussen kamer X en de andere kamers was: de patiënten hadden zicht op groene natuur! (uit: De fysiologisch/psychologische benadering van Prof R. Ulrich *).

Een ander nogal gelijklopend doch niet geverifieerd verhaal vertelt het volgende: ·In een psychiatrische instelling is opgemerkt dat patiënten die op een bepaalde verdieping langs de tuingerichte zijde ondergebracht waren opmerkelijk beter hun behandeling doorliepen dan de anderen.
Men kon pas vaststellen wat de oorzaak was toen een camera gedurende enkele dagen het uitzicht, dat de patiënten hadden vanuit hun kamer, registreerde. Opvallend was het effect van het zonlicht door het gebladerte van de eik. Het was alsof de eik knipoogde. Dit fenomeen was niet waar te nemen vanop andere verdiepingen.
Conclusie: De natuur is helend. We zijn verbonden met de natuur. We zijn allemaal een beetje heks.

Doe de volgende test buiten, liefst in een groene omgeving: Druk wijsvinger en duim heel hard tegen elkaar, doe dit met beide handen. Hou even vol, tot je je hart voelt kloppen in je vingers. Maak dan je hoofd leeg. Stilaan krijg je contact met je omgeving. Het is alsof je de sapstroom voelt van de boom in je omgeving. Hoe beter dit lukt hoe intenser je contact met de natuur. Hoe intenser je contact, hoe meer heks er in je zit.
Volgende keer zou ik het graag hebben over dieren en hun ‘godsverering? en vertel ik wat meer over mijn naam’.

*) Eind jaren '80 van de vorige eeuw kwam het begrip healing environment overwaaien uit de Verenigde Staten. Aan de Texas A&M University werd onder leiding van Prof. R. Ulrich onderzoek gedaan naar de effecten van de (gebouwde)omgeving op het genezingsproces van cliënten in de reguliere zorg

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Allemaal eco! via sociale media...

Meest bekeken

Krijg updates

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

Geen spam, enkel meldingen over nieuwe blogs en updates.

Categorieën

Gelijkaardige posts

Related Posts