Van de slag met peper Stan (Deel 10)

Hoe het groeilicht concurrentie krijgt van het kerstlicht.

Het is zover! Sinterklaas is voorbij. We kunnen beginnen denken aan onze eerste zaaisessie.

Sinterklaas is voorbij, gereden in ‘n tweespan chariot, maar hij is onze woning niet binnen gekomen. Iemand heeft hier wel een Bpostje gedaan. Een pakje is, op één meter van de deur, voorzichtig neergezet. Dan werd er aangebeld en is de vermoedelijke dader vervolgens hard weggelopen. Het was zonder enige twijfel de Klaas uit Myra want zijn handschrift is hier overduidelijk herkend. De wit gebaarde Prelaat heeft, gezien zijn leeftijd, het excuus van risicopatiënt te zijn. Daarom heeft hij de virusuitstotende schouwen moeten mijden. Tel daar dan nog de identiteitscrisis van zijn compagnon de route bij. Zijn kompaan die aan het uitvissen is of hij dan wel de ongewassen roetpiet is of toch de onderdanige helper uit de oude kolonies. Als de term ‘knecht’ iets te maken heeft met rijmen op’? Waarom dan niet zingen van: “♫ Sinterklaasje kom maar binnen met uw medecontractant wij zitten allemaal even zonder verstand 
Maar wij dwalen af. Zes december is voorbij en hoe graag ik het nu zou willen hebben over Kerstmis…, we gaan ons toch aan het thema houden. Zaaien vanaf half december!
Om te beginnen moeten we onze hersenkronkel(s?) op een rijtje zetten omdat de volgorde van onze acties heel belangrijk is.
– Zaaien van paprika en pepers kan tot midden februari maar als je beschikt over een serre, propagator en groeilampen dan kan je al beginnen in het tweede deel van december.


In een bakje van het formaat botervlootje kunnen 7 tot 10 zaadjes gelegd worden. Eerst, en dat is ook belangrijk, grond in het bakje deponeren. Geen zomaar inderhaast bijeengeschraapte aarde, maar zaai en stekgrond. Iedereen weet wat stekgrond is, maar laat ik het toch nog even uitleggen. Zaai- en stekgrond bevatten de goede verhouding mest- en voedingsstoffen die kiemend zaad en jonge plantjes nodig hebben. Daarnaast bevat stekgrond een belangrijke hoeveelheid zand om vocht vast te houden. Als je stekgrond koopt, let dan op het RHP-keurmerk. RHP staat voor Regeling Handels Potgronden. Met dat keurmerk heb je een mengsel dat voldoet aan de juiste kwaliteitsnormen. Ook heb je hiermee zekerheid dat de grondstoffen op een natuurvriendelijke manier gewonnen zijn en dat het de titel biologisch mag dragen.
De zaai/stekgrond stevig aanduwen, klein kuiltje maken met potlood bv. en één zaadje per kuiltje leggen. Afdekken met 1 à 2mm stekgrond. Zorg ervoor dat er minimaal één cm ruimte is tussen de zaadjes, zo krijgen we later stevige plantjes die we eenvoudig kunnen verspenen zonder het jonge wortelgestel te beschadigen. Daarna goed bevochtigen met een plantenspuitje.

 

Houd dan een temperatuur tussen de 24°C en 27°C aan. Ikzelf heb het geluk te beschikken over een vrij groot aquarium en zet de zaaibakjes in de afgesloten lichtbak waar ze ruimte, warmte en vocht hebben. Na 2 tot 3 weken zullen de plantjes ontkiemen. Vanaf dan hebben ze volop licht nodig. Liefst zonlicht, maar dat is een probleem in de winter omdat de dagen korter zijn maar ook omdat de zon niet altijd van goede wil is. Daarom moeten wij zelf voor zon spelen. Gewone verlichting helpt wel, maar echt effectief zijn de lampen met het zogenaamd full spectrum. Licht dat omschreven wordt als Full Spectrum Verlichting (Full Spectrum Light) is licht dat het elektromagnetische spectrum dekt van infrarood tot ultraviolet licht. Dit zijn alle golflengtes die bruikbaar zijn voor het leven van planten of dieren. Zonlicht wordt als voorbeeld gegeven van full spectrum verlichting. Bekende merken die deze verlichting type LED verdelen zijn o.a. Ortho, Lumeri, Kind LED, SURYA.
Na het ontkiemen, mag de temperatuur iets zakken tot 20 à 2graden. Het is handig te beschikken over een lichtmeter.
In de handel zijn testers met drie functies voorhanden. Ze meten de lichtsterkte, de vochtigheid- en de zuurtegraad van de grond.


In de volgende weken ga ik het hebben over het opgroeien van de zaailingen, daarna volgt het verspenen maar nu loop ik al veel te ver vooruit.

In deze periode van het jaar is het van ‘het licht’ als groeivereiste een hele kleine brug naar het licht van Kerstmis.
Denk aan de sfeer en de mystiek die zich begint te ontwikkelen vanaf nu. De steeds sterker wordende magie naarmate de maand december vordert. Slechts weinig mensen worden er niet door beroerd. Ook al heeft de stal en het geboorteverhaal ingeboet in het mythische, de ster blijft zijn belangrijkheid behouden. De ster als vertolker van het licht. Hier tellen geen lummen of wattages. Dit is geen full spectrum maar het pure witte licht dat blijkbaar inwerkt op de mensen. Het voelt aan als louterend. Harde gevoelens die in mij en waarschijnlijk in elk van ons zitten, smelten een beetje weg. Elk jaar heb ik deze emotie opnieuw mogen ervaren. Heeft het wat te maken met het beleven van deze periode als kind. De warmte van het nest. De feeëriek die opgebouwd wordt door de ouders? Ik geloof niet dat enkel daar de reden ligt. Volgens mij heeft het kerstlicht een positief aura die zich uitspreidt over de mensen,vooral in deze donkere tijd. Wij gedijen onder Kerstlicht zoals de plantjes onder Groeilicht.


Het samenspel van warmte en licht,
heeft de kiemen tot wassen verplicht.

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Allemaal eco! via sociale media...

Meest bekeken

Krijg updates

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

Geen spam, enkel meldingen over nieuwe blogs en updates.

Categorieën

Gelijkaardige posts

Related Posts