Van de slag met peper Stan (deel 7)

Hoe ik mij niet laat opjagen, tijd genoeg.


Op de kalender is te zien dat we in het tweede deel van de maand november zijn beland. Hoe zijn we daar terecht gekomen? Wel, het antwoord is even simpel als onnozel. Het staat niet in de sterren maar in de liedjes geschreven.
♫ De blaadjes kregen bomen en het werd zomer, je dacht dat er geen einde aan zou komen ♫, maar voor je t weet, (♫ Hoor de wind waait door de bomen ) zit je Sinterklaasliedjes te zingen.
Ik heb deze periode nooit aangevoeld als zijnde ‘sombere dagen’ maar dit jaar, en daar zal covid19 wel voor heel wat tussen zitten, is het alsof ik het kaal worden van de bomen persoonlijk ervaar.
Ondanks het grauwe weer en Corona kan november ook gezellig zijn. Sorry, maar dan bedoel ik niet het bekakte: Lekker warm bij het haardvuur met een goed boek of een leuke film met een kopje warme chocomelk of lekkere soep. Van dat soort stereotype clicheetjes spreekt alleen het zinnetje met ‘de lekkere soep mij aan. Neen, ik bedoel, het is allemaal wel waar, maar neem nu: lekker warm bij het haardvuur? In de middeleeuwen zal dat wel gekund hebben maar nu bij de, wegens milieunormen dichtgemetselde, open haard heb ik toch mijn twijfels. En als gezelligheid knus en huiselijk bij elkaar betekent, dan vind ik een boek lezen toch maar een solitaire bezigheid. Maar goed, ieder zijn meug!
Voor mij ligt de remedie tegen lusteloosheid, somberheid en gebrek aan goesting in het aanbrengen en het toevoegen van licht. Kijk naar de kamerplanten. Bij tekort aan licht gaan zij ook hun energie verliezen. Wij zijn daar ook gevoelig aan. Daarom hangt het hier in deze dagen vol met lichtslingers en staan alle mogelijke sfeerlampen aangeschakeld!

 

 

Maar over planten en groeilicht gesproken. In verband met mijn paprika en peper project, ben ik al eens gaan windowshoppen.

Via een zoekfunctie ben ik terechtgekomen op een online shop die zich “peperzaden.be” noemt maar in feite een pagina van “peperzaden.nl” bleek te zijn. Na wat verder zoeken kwam ik uit op twee zeer verzorgde Vlaams-Brabantse websites “peperzadenwinkel.be” een winkel in Landen en Tessgruun.eu een online winkel uit Opwijk, niet zo ver uit de buurt. Als iemand uit het Opwijkse in zijn dialect “tessgruun uitspreekt dan bedoelt hij “je mag doorrijden” of hij benoemt de kleur van een voorwerp. In onze buurt vertaalt zich dat als “ tesgrien” met dezelfde betekenissen. In deze streek durft men het ook wel eens te gebruiken tegen iemand die niet uit zijn woorden geraakt. “klap voesj tesgrien”


Tessgruun dus wel een toepasselijke naam voor een zaden, plantenzaak. Vrij te interpreteren als: Je mag er door het groen van de winkel fietsen-.
Als een kind, voor het venster van een speelgoedwinkelzit ik alle mogelijke paprika- en peper foto’s te bekijken. Blok paprika, punt paprika, kleine, grote, lange, gele, rode, chocolade, witte. Alle maten, alle kleuren. Zoete peper, pikante peper, hete peper, super hete peper. Met ‘Scovilleontstaat voor mij een nieuwe eenheidsmaat of ijkmaat. Als je niet als ondeskundige wil overkomen zeg dan niet: “oei, dat is een hete peper” maar zeg: hé kijk een dame van, ik zeg zo maar iets, 250.000 scoville. Als je wil weten hoe heet een peper dan wel kan zijn, dan vraag je dat het best aan tante Capsaïcine!
Het lijkt mij niet ernstig de twee shops met elkaar te vergelijken. Ze hebben een verschillende strategie.
Bij Tessgruun.eu zouden de paprika/pepers per 7 zaden verpakt zijn. Bij peperzadenwinkel.be hebben de verpakkingen meer zaden. (tot 20 zaden) hierdoor echter ook iets duurder. In de bewuste online shops vermelden ze een leveringstermijn van 2 tot 3 dagen. Mijn verlanglijstje is intussen al klaar. Hoewel het nadelig is, op gebied van verzendingskosten, denk ik er toch aan in beide winkels te bestellen.
Ik hoop te beginnen zaaien na zes december. Je weet nooit of die goede man, uit de open haard komende, zijn heilige voeten niet in de zaadbakjes zet.Dus… ik laat mij niet opjagen, tijd zat.

 

Als je in de herfst veel haar verliest
vermijd dan dat je te uitbundig niest

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Allemaal eco! via sociale media...

Meest bekeken

Krijg updates

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

Geen spam, enkel meldingen over nieuwe blogs en updates.

Categorieën

Gelijkaardige posts

Related Posts