Als je de wereld wil verbeteren… begin bij jezelf.

Vooraleer je gaat denken dat ik hier de betweter ga uithangen: ik ga hier niemand dicteren wat je moet doen. Ik ga hier ook niemand de schuld geven.

Ken je trouwens Phil Bosmans? Je kan zeggen wat je wil over Bosmans en zijn Bond zonder naam, maar soms is hij er toch niet ver naast. Om niet te zeggen; boenk op. Neem nu zijn overbekende stelling als wereldverbeteraar:

Eigenlijk wel logisch, hoe kun je een geheel waartoe je behoort verbeteren als je het zelf niet doet?

Ik heb ook enorm veel bewondering voor mensen die het roer ecologisch helemaal omdraaien. Die drastisch anders beginnen leven met maar 1 PMD zak per jaar. Echt waar, ze bestaan. En ze verdienen de Nobelprijs.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar daarvoor ben ik veel te chaotisch.

En vooral, net zoals iedereen waarschijnlijk die dit leest: IK HEB EEN SUPERDRUK LEVEN!!! Optredens, files, pluskinderen, boodschappen, koken, een man….

Ik vroeg mij af: moet het dan altijd zo moeilijk, tijdrovend en negatief zijn? Ik wist het gewoon niet meer, door al die horrorscenario’s. Ik voelde me verdrietig, verward, machteloos. En vooral: ik was dat opgeheven vingertje zo beu. Op den duur mag je gewoon niks meer. Je hebt zo van die eco- fascisten die alles onder de loep nemen. Ik krijg daar stress van. Ik voel me al schuldig als ik een biowinkel voorbijstap om naar de Colruyt te gaan. Supermarktschaamte heet dat volgens mij.

Je hebt tegenwoordig ook biefstukschaamte en vliegschaamte. Ik hoorde onlangs nog 1 van onze leidinggevende ministers zeggen: “ik ga plane poolen”.   Hoe doe je dat, plane poolen? Ik charter een vliegtuig en ik nodig al mijn vrienden en collega’s uit om mee te vliegen naar Madrid…?

Ik wist dus niet zo goed waar en hoe ik eraan moest beginnen. En toen ben ik me beginnen informeren en heb ik serieus wat research gedaan: ontelbare boeken en blogs gelezen, documentaires bekeken, en zo heel wat ecologische tips verzameld. Ik heb zelfs tv makers kunnen motiveren en inspireren om hierover een tv-programma te maken…Binnenkort op vele regionale zenders!
Door al die research te doen, heb ik me gerealiseerd dat het wél anders kan. En je hoeft daarom niet alles op te geven. Een planeetbewuster leven kan prima samengaan met een trendy, hip en stijlvol leven. Voila. Hier het voorbeeld.

Zo hoeft het dus niet echt per se.

Maar hoe houden we dat stijlvol leven dan in stand? Je vraagt je misschien af hoe wij als individu een verschil kunnen maken.

Morgen meer. Of juist minder…

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Volg Allemaal eco! via sociale media...

Meest bekeken

Krijg updates

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

Geen spam, enkel meldingen over nieuwe blogs en updates.

Categorieën

Gelijkaardige posts

Related Posts