Radio Minerva á la Allemaal eco

Gisteren had ik een warme babbel met Cis Vandebist; radio DJ bij Radio Minerva. We gingen het een hele avond hebben over muziek met een thema dat ik zelf mocht kiezen. Ik moest niet lang nadenken: over…  Allemaal eco natuurlijk!

Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik had beter wat langer nagedacht. Maar, ik ben een impulskip … dus, ik op zoek naar goeie songs over het milieu. En ik moet zeggen: ik heb mij geamuseerd. Het was leerrijk en tegelijkertijd verrassend. Er zijn best veel goeie songs over onze planeet en ons milieu.

Hier is mijn lijst met gerecycleerd songmateriaal:

1. Het dorp (Wim Sonneveld)

Dit gaat over vergankelijkheid. Pure nostalgie. Als kind dacht ik dat alles zou blijven zoals het was. Wij  hebben altijd een prachtige treurwilg gehad in de tuin. Ik heb die als kind misbruikt; kerven, touwen knopen, halve boomhutten in gebouwd … ik wilde een speeltuin. In en rond die boom. Mijn vader heeft me toen hardhandig laten voelen dat dit niet de manier is waarop je met de natuur omgaat. Natuur is geen gebruiksvoorwerp dat je wegsmijt als het kapot is. Ik heb de inkervingen in de boom ingewreven met modder, zodat de boom zou genezen. Gelukkig kon die tegen een stootje. Maar mijn bewustwording en respect voor de natuur is daar, op dat eigenste moment, alleen maar gegroeid.

Later schreef ik met mijn toenmalige vriend Jan een theatervoorstelling “Groeipijn”

Dit lied staat symbool voor mijn jeugd en moest zeker opgenomen worden in het repertoire. We hebben de tekst wel wat moderner gemaakt.

(De ansichtkaart, het dressoir met de plastic rozen en het bankstel bij Mien moesten plaats ruimen voor:“Met weinig glas want je zal zien, ze breken in rond kwart voor tien al heb je daar niet voor gekozen” )

En die hoge boom langs het tuinpad van mijn vader? Die staat  er gelukkig nog altijd.

2. Godmiljarde milieu (De Strangers)

Jawel! Zelfs de Strangers waren klimaatactivisten avant la lettre! Gerst, hoppe, mout, … het zijn natuurproducten en dat moet aanwezig geweest zijn bij het schrijven deze tekst 🙂

3. Big Yellow Taxi (Joni Mitchell)

In 1970 schreef Joni Mitchell deze wereldbekende song in haar hotelkamer in Hawaï. Ze keek naar buiten en zag voor haar ogen het paradijs veranderen in een betonnen parking.

Je beseft pas wat je kwijt bent en wat je mist, als het er niet meer is. Dat geldt ook voor onze regenwouden die misschien momenteel nog eindeloos lijken, maar laten we aub koesteren en respecteren wat er nog is. Helaas zal economie voor de mens altijd belangrijker zijn dan ecologie.

4. Fever (Peggy Lee)

Ik zag onlangs een mooie cartoon: weet je nog, dat ze nog niet zo lang geleden water hadden gevonden op de maan. Wel, die cartoon liet een huilende, betraande maan zien en een ongelukkige, zieke planeet aarde met mondkapje en thermometer in zijn fictieve mond…  mooie – schrijnende symboliek voor onze huidige coronatoestand… maar we zijn momenteel alleen bezig met zélf te overleven. En dat gaat ten koste van onze planeet. Overal liggen mondmaskertjes langs de weg, de miljarden vaccins -verpakt in plastiek – moeten getransporteerd worden met als gevolg voor onze aarde … stijgende koorts.

5. File (André van Duyn)

Tja. Niet alleen een gigantische tijdsverspilling, maar ook uitlaatgassen en dus vervuiling. Door de Corona problematiek is het dit jaar wat minder, en misschien breekt thuiswerk door en vragen de kleinkinderen ooit, … bomma, wa is da, een file?

6. Laat ons een bloem (prachtige versie met Toots Thielemans en Gunther Neefs!)

Nog altijd bijzonder actuele tekst. Jammer genoeg. Ook dankzij de Like me cast. Soms moet je gewoon zwijgen ….

7. Heal the world (Michael Jackson)

Ook deze tekst spreekt voor zich. Vooral de videoclip. Een song waar niet aan moet gesneden worden. Goed van de Michael …

8. Brood voor morgenvroeg (Bart Peeters)

Op een simpele en grappige manier haalt hij tóch het milieuprobleem aan: ieder voor zich, op korte termijn denkend. Heel herkenbaar. Met deze songtekst laat Bart Peeters weer eens zien wat voor een geniale singer-songwriter hij is. Op een ludieke manier je een geweten schoppen. Diepe buiging. Daar hou ik van.

9. De wereld is om zeep (Urbanus)

Bart Peeters zat nog in de lagere school toen een haveloze hippie baanbrekend werk verrichtte en de weg effende. Dit was Urbanus op z’n best!

Ik ga er dus verder geen woorden aan vuil maken. Er is al vervuiling genoeg.

10. Mercy me (Marvin Gaye)

Tip van een FB vriend. Nooit geweten dat, toen ik nog in de luiers zat – niet pampers – want dat is ni goed voor het mileu, Marvin in de jaren 70 al zong over de klimaatopwarming. Holy shit, wat een dijk van een song ….

11. Spaar het water (Hilde Frateur)

Hilde is een goeie vriendin van mij en zij zet zich al jaren in voor het klimaat als muzikante en singer -songwriter.  Ze maakte een cd met als titel “Heet op de planeet”, en ze organiseert kinderkampen in het Netepaleis in Kessel. Zo laat ze kinderen op een heel aanstekelijke en enthousiaste manier meezingen en dansen en ondertussen bewust worden van het klimaatprobleem. Hilde, deze is van u, voor u, kusssss

12. De zee is moe (Paul van Vliet)

Een mooi verhaal, een vertellend lied. Zoals alle songs van Paul van Vliet. Of om hem maar eens te parafraseren …. dat zijn leuke dingen voor de mensen …..

13. Aardsong (Liliane Saint Pierre)

Earth song van Michael Jackson, vertaald door de enige echte Mary Boduin. Ik blijf erbij, recyclage werkt, als ge ‘t maar goed doet!

14. Tell me how long (Kirsten Bell)

Uit de confronterende Netflix documentaire “Chasing coral”. Must see.

15. What a wonderful world (versie Eva Cassidy)

Niks gaat boven deze integere versie. Ik wens de mensheid de eerste strofe van dit lied toe, tot het einde der tijden …. I see trees of green, red roses too, I see them bloom, for me and you …

16. Love song to the earth (Paul McCartney, Jon Bon Jovi, various artists)

Een vriend van mij; Kris van den heuvel, heeft me kennis laten maken met deze song. Prachtig!

17. Liefde van mijn leven (Amaryllis Temmerman)

Als je de videoclip bekijkt tot het einde, dan besef je dat de liefde van mijn leven niet alleen mijn levenspartner is, maar ook de natuur en moeder Aarde. En dat we daar allemaal een puzzelstukje van zijn.

18. Zo mooi (Amaryllis Temmerman)

Een eenvoudig feel good- liedje met een dieper liggende boodschap a la “I have a dream” van Martin Luther king

19. Sun is shining (Bob Marley)

Bob Marley was ook Allemaal eco. Echt wel. Vooral grote fan van gras, veeeeel gras …. don wolk on da grass mannn …smmmoke iiittt !

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Allemaal eco! via sociale media...

Meest bekeken

Krijg updates

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

Geen spam, enkel meldingen over nieuwe blogs en updates.

Categorieën

Gelijkaardige posts

Related Posts