Stijlvolle kleding: less is more!

Tot mijn ontzetting las ik ergens dat 70 tot 80% van onze kledingstukken in de kleerkast niet of nauwelijks gedragen worden.
Ben ik direct eens gaan checken: het is waar!!
Bij de meeste stukken in mijn overvolle kast vroeg ik me meteen af waarom ik die indertijd gekocht heb: spuuglelijk, in kleuren waarin je nu niet meer wil gezien worden, ongemakkelijk…
Allemaal het gevolg van “fast fashion”: snelle modetrends waar dus een jaartal op staat en die je het seizoen daarop beu bent (zelfs belachelijk vindt). Ofwel het gevolg van impulsaankopen: zó schattig, of zó goedkoop. Dat kan je toch niet laten liggen!

Kasten opruimen en weg ermee dus.
Maar, lieve mensen: de textielafvalberg wordt uiteindelijk zo groot, dat er niet meer overheen te kijken valt. Wegwerpkleding gemaakt van goedkope synthetische materialen door goedkope arbeidskrachten uit verre landen… Waar zijn wij mee bezig zeg? De kledingindustrie is de tweede grootste milieuvervuiler, for crying out loud!!

Dus heeft mijn “ voortschrijdend inzicht” en mijn voornemen om ecobewuster te gaan leven ertoe geleid dat ik voortaan 2 of 3 keer nadenk voor ik een nieuw kledingstuk koop. Allereerst ga ik al niet in het wilde weg “funshoppen” maar bedenk ik vooraf welke items ik dit seizoen echt nodig heb. Voor wie mij volgen wil, heb ik een paar tips:

  • Koop minder synthetische kledij

 

Check de labels: polyester, acryl en nylon zijn stoffen die gemaakt zijn van aardolie. Ze vervuilen ons milieu. Onderzoek heeft aangetoond dat synthetische kledij microvezels in de wasmachine achterlaat, die vervolgens door de filters glippen en zo via ons afvoerwater weer in de voedselketen terechtkomen… op ons bord dus.

 

  • Kies voor tijdloze kwaliteit

Een eerlijk en duurzaam kledinglabel, wol, tencel, biologisch katoen…
Liever wat meer geld uitgeven aan één item waar ik jarenlang plezier aan beleef, dan aan 10 die ik na 2 keer dragen weggooi.

Dit veronderstelt wel een mentaliteitswijziging, want net als jij hou ook ik van afwisseling en het is uiteraard fijn om telkens wat nieuws te hebben om aan te trekken.

Daarom:

1. Ruil meer kledij!

Of koop tweedehands, vintage.
Je kan ook exclusieve of chique kledij lenen of huren, die je toch maar 1 keer draagt (voor een trouwfeest, verkleedpartij…)

2. Vraag je bij elke aankoop af: met welke outfits kan ik dit combineren?

Door telkens nieuwe combinaties te maken zie je er immers altijd anders uit.

Elke keer als ik iets koop, stel ik mezelf deze vragen: heb ik het nodig? Waarvan is het gemaakt? Waar komt het vandaan?

Voortaan komt er dus nog een extra vraag bij deze checklist 😉

Als consument heb je veel meer macht dan je denkt!

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Volg Allemaal eco! via sociale media...

Meest bekeken

Krijg updates

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

Geen spam, enkel meldingen over nieuwe blogs en updates.

Categorieën

Gelijkaardige posts

Related Posts