Energiezuinig wonen – tips!

Laat het alsjeblieft duidelijk zijn voor iedereen: energiezuinig wonen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee!

Er zijn enorm veel mogelijkheden om energiezuiniger te leven: dat kan al met kleine aanpassingen. Wil je vandaag al beginnen? Lees dan zeker deze interessante tips om binnenhuis geld en energie te besparen!

1. Gebruik een slimme thermostaat

Een groot deel van de energierekening bestaat uit de kosten voor verwarming. Een slimme thermostaat kan ervoor zorgen dat je veel bespaart. Zo’n thermostaat kan automatisch de verwarming lager of uitzetten op momenten dat je slaapt, of niet aanwezig bent. Daarnaast heb je ook inzicht op je verbruik, wat kan helpen met energie besparen.

Met een slimme thermostaat, bespaar je veel energie zonder dat je comfort er onder lijdt. Gemiddeld zo’n €150 per jaar.

De verwarming een graad lager te zetten scheelt ongeveer €90 per jaar. Mocht je dat toch wat oncomfortabel vinden, dan kan je een uur voor het slapen gaan de verwarming lager zetten. De ‘oude warmte’ blijft in dit uur nog hangen en bespaart zo’n €20 per jaar.

2. Gebruik lampen op een slimme manier

Iedereen vergeet wel eens om het licht uit te doen. Helaas nog iets te vaak. Door een beetje meer aandacht, kan je veel energie besparen.

Gebruik zo weinig mogelijk grote lichten, maar verlicht plaatsen met verspreid over de ruimte een paar kleine lampen, zoals bureaulampen. En vervangen die stroomvretende gloeilamp of halogeenlamp. Zelfs wanneer de lamp nog goed werkt, is het verstandig ze te vervangen met een spaar- of ledlamp.

Een LED lamp bespaart zo’n 85% elektriciteit tegenover een gloeilamp. Ook de TL- en spaarlamp zijn zuinig: hiermee bespaar je tot 80% elektriciteit. De LED lamp gaat trouwens  lang mee: gemiddeld 50.000 branduren. De prijs van een LED lamp ligt wel iets hoger, maar dat verschil is zo terugverdiend met het besparen van energie.

3. Voorkom sluipverbruik, gebruik stekkerdozen

Veel apparaten gebruiken stroom, ook als ze op stand-by modus staan. Sluipverbruik. En dat is meer dan je verwacht. Sluipverbruik vreet in een gemiddelde woning voor ongeveer 450kWh stroom per jaar.

Driekwart van deze kosten zijn te vermijden door de apparaten simpelweg uit te zetten wanneer je ze niet gebruikt. Gebruik dus stekkerdozen met een aan-/uit schakelaar. Zo kan je meerdere apparaten in één keer uitschakelen.

4. Verbruik minder water

Het verwarmen van water zorgt voor veel energieverbruik. Daarom is het verstandig om zuiniger om te gaan met warm water. De douche zorgt voor 80% van het totale warme water verbruik in een huishouden. Daarom is met slim douchen het meeste te besparen. Douche niet te lang: maximaal 5 minuten. Wanneer je standaard 5 minuten doucht, in plaats van de gemiddelde 9 minuten, bespaar je zo’n 15.000 liter water en 60m3 gas per jaar. Goed voor €60 minder per jaar.

Gebruik daarnaast ook een waterbesparende douchekop. Waar een normale douchekop zo’n 9 liter per minuut doorlaat, sproeit een waterbesparende ongeveer 7 liter per minuut. Weet je niet of je al een waterbesparende douchekop hebt? Stop de douchekop in een emmer en zet de douche aan. Zit er na een minuut meer dan 7 liter in, dan heb je geen waterbesparende douchekop! Duh! En die emmer water gebruik je uiteraard om de vloer eens goed te schrobben.

5. Stap over naar een andere energieleverancier

Steeds meer Vlamingen wisselen van energieleverancier. Maar waarom zou dit voordelig kunnen zijn?

We worden ons steeds meer bewust van het belang van groene energie, en kiezen daarom vaak voor een groene leverancier.

Naast de wisselende prijzen, biedt een energieleverancier vaak een welkomstkorting aan om zo als goedkoopste naar voren te komen. Door over te stappen, kan er wel €300 worden bespaard op de energierekening!

Zelfs als je niet overstapt, neem dan minstens 1 keer per jaar contact op met je energieleverancier en vraag of je nog het voordeligste contract hebt. Heel vaak ben je na het telefoontje een stuk goedkoper uit. Doen!

6. Isoleer je huis

Wanneer je last hebt van warmteverlies in je huis is dat niet alleen onaangenaam, het kost ook enorm veel extra energie. De verwarming verwarmt als het ware ‘de buitenlucht’. In dit geval is isolatie een goede optie.

Je kan je huis laten isoleren door middel van vloer- muur- en dakisolatie. Zelfs deels isoleren bespaart en het hoeft ook niet moeilijk te zijn. Wat je zelf kan doen, is het opzoeken van spleten en kieren en deze te dichten. Bij spleten en kieren bij een raam of deur, is het mogelijk een tochtstrip aan te brengen. Mocht er een kier in het kozijn zitten, kan je het beste kit gebruiken om dit op te vullen. Hiermee maak je je huis al een stuk aangenamer en dat scheelt het uiteraard energie.

Ondanks dat de spleten en kieren zijn opgevuld, kan het zijn dat er nog steeds warmte verloren gaat. Wanneer dit het geval is, is je woning niet goed geïsoleerd.

Voorbeelden van isolatie zijn vloer- en bodemisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie. Ze houden kou buiten, en zorgen voor een warmer huis. Isoleren kost geld, maar door de energiebesparing verdien je het aankoopbedrag binnen elke jaren ook weer terug.

En zo, stapje voor stapje komen we er wel. Elke stap die je vandaag zet, is een stap die je gisteren nog niet had gezet.

Goed bezig dus!

 

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Allemaal eco! via sociale media...

Meest bekeken

Krijg updates

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

Geen spam, enkel meldingen over nieuwe blogs en updates.

Categorieën

Gelijkaardige posts

Related Posts